Gyászterapeuta, mentálhigiénikus

Szeretteink elvesztését, munkahelyünk megszűnését, párkapcsolatunk végét, egészségünk megromlását is veszteségként éljük meg. Azonban sokan nem tudják feldolgozni ezeket az érzéseket. Ebben segít az orosházi Dr. László Elek Kórház és rendelőintézet gyászterapeutája, akihez bárki bejelentkezhet, ha segítségre van szüksége.

Veszteségeink tudatosítása és feldolgozása, sebeink begyógyítása alapvető feltétele annak, hogy az életben haladni és fejlődni tudjunk, tudatosabb döntéseket hozzunk, abbahagyjuk a régi minták ismételgetését, valamint a menekülést és a bujkálást.

Széllné Kovács Ibolya gyászterapeuta

– Veszteségélményt rengeteg minden jelenthet már születésünktől kezdve: a számunkra fontos emberek halála, kapcsolatok vége, válás, szakítás, munkahely megszűnése, lakóhelyváltás, egészségünk, testi adottságaink, fiatalságunk, anyagi javaink, és bármilyen számunkra értékes, fontos dolgot jelentő, vagy elképzelés elveszítése – mondja Széllné Kovács Ibolya.

Az orosházi kórház gyászterapeuta és mentálhigiénés szakembere hozzáteszi, amikor elveszítünk valami számunkra fontosat, érzelmek egész sora bukkan fel bennünk, hogy elvégezhesse a „feladatát”.
– Dolgunk akad ilyenkor a dühvel, az ellenállással, a tehetetlenséggel, a bűntudattal, a bánattal/szomorúsággal. Mivel ezeket az érzelmeket sosem tanulhattuk meg a maguk teljességében átélni, átérezni, feldolgozni, illetve általában fogalmunk sincs, mihez kezdjünk a veszteségek okozta érzelmi fájdalmunkkal, rendszerint elkerülő- és menekülő utakkal próbálkozunk. „Erősnek” mutatjuk magunkat, a munkánkba menekülünk, rögtön új párkapcsolatba ugrunk fejest, ezerféle dologgal, ne adj Isten függőségekkel vonjuk el a figyelmet a fájdalmas és nehéz érzéseinkről. Nemhogy keresnénk az önmagunkkal való gyógyító kapcsolódást, hanem épp az ellenkező irányba rohanunk.

Gyász, veszteségfeldolgozás, krízisintervenció, mentálhigiénés megsegítés, konzultáció, család- és párterápia

Széllné Kovács Ibolya hangsúlyozza, a gyász a veszteségre adott normális és természetes reakció.
– Mindent meggyászolunk. A feldolgozatlan veszteségek halmozódnak és halmozottan negatív hatásúak. Lehet, ezek hatására azt hiszi az érintett, valami baj van vele! Az igazság viszont sokkal egyszerűbb ennél: csupán nem állt rendelkezésére elegendő hasznos információ, hogy az életében bekövetkezett veszteségeket meggyászolja és beteljesítse. Ezért fektetett vagy fektet most is rengeteg időt és energiát abba, hogy elfedje a veszteségekhez társuló fájdalmas érzéseket. Ennek azonban nem kell így lennie! A megoldás nem az elkerülésben, hanem a megélésben van. Így a seb szépen ki tud tisztulni és be tud gyógyulni, s nem fog felszakadva még sajgóbban fájni. Sokan mondják, „engedd el, hiszen az élet megy tovább”, de senki nem segít, mit kell tenni annak érdekében, hogy ezt el is érje az ember. A gyászfeldolgozást támogató csoportos és egyéni segítségnyújtás nem csak lehetővé teszi ezt, hanem támogat, hogy el is érje az elengedést – zárja Széllné Kovács Ibolya.

Ha hasonló problémákkal küzd, jelentkezzen a kórház egyéni és csoportos gyászfeldolgozására. A csoportos létszám: 12 fő, az induló csoport első két alkalommal nyílt, a harmadik alkalomtól zárttá válik. A találkozások díjtalanok! A csoportos és egyéni gyászmunkát segíti: Széllné Kovács Ibolya gyászterapeuta és mentálhigiénikus. Jelentkezés emailben: koviibi80@freemail.hu, illetve a 06/30 403-6381-es telefonszámon.

(Az orosházi kórház egy nyertes Európai Uniós pályázatnak köszönhetően az elsők között alkalmaz az országban gyászterapeutát. )

advanced-floating-content-close-btnszéchenyi 2020 logo
Megszakítás