Intézményünk története

Az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet meghatározó intézménye a városnak, dinamikusan fejlődő, alapszakmákat felölelő városi kórháznak felel meg. Jelenleg közel 800 fős dolgozói létszámmal, 302 aktív ágyon, 80 krónikus ágyon, 26 mozgásszervi rehabilitációs ágyon folyik a gyógyító munka, amelyet 13 férőhelyes nappali kórházi ellátás egészít ki. Az alapítása óta eltelt több mint 50 év alatt egy alapszakmás kórházból mára egy modern, európai színvonalú ellátó intézet született.

A szolgáltató kórház

Az elmúlt években több milliárd forintnyi beruházás történt Európai Uniós és állami forrásokból, ezekből új épületszárnyak készültek és rengeteg nagy értékű eszközt szereztünk be. Ám a gyógyító munka mellett egyre több újonnan bevezetett plusz szolgáltatás is elérhető betegeink és a hozzátartozók részére az orosházi kórházban.

Az intézményben dolgozó pszichológus lelki segítséget nyújt a nálunk gyógyulóknak és a hozzátartozóknak egyaránt.

A kórház egymást követő három évben is elnyerte a Családbarát munkahely minősítést. Családbarát a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, ahol a nők komfortos környezetben hozhatják világra gyermeküket. A vajúdószobában van bordásfal, labda, ülőgarnitúra, televízió és sarokkád, ezek mind megkönnyítik az édesanyák vajúdását.

Az új, minden elemében modern, 32 szeletes CT-vel a vizsgálatok ideje rövidült, a betegek sugárterhelése csökkent, jelentősen javult a képfelbontás, így pontosabb lesz a diagnózis. Az új berendezéssel az eddiginél is több vizsgálatot tudunk elvégezni, többek között a tüdő-, a vastag- és végbéldaganatok kiszűrésére is alkalmas az eszköz.

A CT vizsgálat térítéses formában is igénybe vehető, erről a radiológián lehet érdeklődni.

A szemészet után immár több szakmában is bővült az egynapos ellátás, így a beteg a sikeres beavatkozás után 24 órán belül hazamehet, és otthonában gyógyulhat tovább. Az Egynapos Sebészeti Részleg kórtermei külön mosdóval, tusolóval, televízióval és wifi kapcsolattal rendelkeznek.

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai aktívan jelen vannak az Orosházi Járás összes településén. Alapvető cél a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések megelőzésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, a mentális egészség elérése a járásban, az egészséget meghatározó életmód, valamint az egészségmagatartást befolyásoló szokások javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Jerusalema - orosházi kórház ITO tánca

Orosházi COVID napló - 2021

Egy névváltozás és ami mögötte van

Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet

Több éves álmunk valósult meg 2020. december 10-én, amikor az Orosházi Kórház hivatalosan is felvette Orosháza első tudós orvosának nevét. Dr. László Elek 1869-ben lett a község orvosa és munkásságának évtizedei alatt rengeteget tett a településen és a környéken élők egészségéért, motorja volt annak, hogy Orosházán fejlődjön az egészségügy.

„Lelkem ideálja s vágyaim netovábbja volt Orosházán egy községi kórházat állítani, melyre éppoly szüksége van a községnek, mint az orvosnak.„ Dr. László Elek visszaemlékező szavaiból is látszik, hogy már ideje korán felismerte, milyen nagy jelentősége van egy település életében a gyógyító intézménynek. 

Ki volt kórházunk névadója?

Az alábbiakban összefoglaljuk névadónk rövid életútját, amit korábbi ápolási igazgatónk, Greksza Lászlóné, valamint Orosháza díszpolgára, Koszorús Oszkár helytörténész által összeállított anyagokból készítettünk. Emellett rövid áttekintést nyújtunk az orosházi egészségügy utóbbi évtizedekben történt fejlődéséről egészen napjainkig.

Dr. László Elek (1841. június 16. –  1919. március 27.) orvos-sebészdoktor és szülész

Pápán született és nevelkedett. Gimnáziumi tanulmányait a pápai református főiskolán, a felsőbb osztályokat a soproni ágostai evangélikus kollégiumban végezte. 1860-tól a pesti egyetem orvostan hallgatója volt, 1865-ben a bécsi egyetemet látogatta. Innen visszatérve Pesten, a Szent-Rókus Kórházban segédkezett. 1869-ben Orosházán telepedett le mint községi orvos. Innentől fél évszázadon át szolgálta az orosháziakat. Egész életében azt az elvet vallotta, amit pesti professzorai: “Másoknak élni, nem magának, ez adja az orvosi hivatás lényegét.”

Már orvosi pályája kezdetén igen sok dolga akadt az orosházi lakosság egészségének fenntartása érdekében. Évről évre szedték áldozataikat a különböző járványok (kolera, diftéria, vörheny, kanyaró, himlő, stb.). Saját költségén nyomtatta és ingyen osztogatta felvilágosító írásait, megmentve ezzel sokak életét. 

1873-ban Orosházán súlyos kolerajárvány dúlt, amely 894 lakos halálát okozta. László Elek fiatal orvosként élte át a tragédiát, ekkor fogalmazta meg legfontosabb életcélját, a kórház, menház, járványkórház létesítését. Munkássága alatt tanulmányt írt Orosháza közegészségügyi helyzetéről, melynek hatására 1892-ben járványkórház épült az akkori községben. 1902-re elkészült egy új menház is, amely a szegények ellátását karolta fel. Bár elkészült egy új kórház tervrajza, az I. világháború és az infláció gátat vetett a további fejlődésnek, így László Elek már nem élhette meg, hogy élete álma, a községi kórház elkészüljön.

Az ő nevéhez fűződik Gyopárosfürdő gyógyvizének felismerése és elismertetése. 1869-ben vegyelemeztette a tó vizét, melynek során megállapították, hogy gyógyhatása alkalmas ízületi bántalmakra, csúzos, köszvényes, bénulásos betegségek kezelésére. Az artézi kutak fúrásának szorgalmazója volt, mivel meggyőződése szerint a jó ivóvíz a járványokat visszaszorítja.

Orvosi munkája mellett élénken részt vett a település és Békés megye közéletében is. A helyi képviselő-testület tagja, az iskolán kívüli népművelés egyik vezetője, az evangélikus egyházközség felügyelője volt. Vezető szerepet töltött be az Orosházi Takarékpénztárban, a kaszinóban, az Önkéntes Tűzoltó Egyletben, a Színműpártoló Egyesületben. Szerepet kapott a megyei törvényhatósági bizottságban, a megyei közegészségügyi egyesületben, 1872-től Békés megye tiszteletbeli főorvosa lett.

Belekóstolt a napi politikába is. Az orosházi választókerület Szabadelvű, majd a Függetlenségi és 48-as pártjának elnökeként tevékenykedett.

A modern gyógyászat megalakulása és fejlődése 

Orosházán egészen a várossá nyilvánításának idejéig, 1946-ig magánintézetek biztosították a fekvőbeteg ellátást. 1950-ben nyílt meg a Szülőotthon a mai Könd utca és Huba utca sarkán, a menházban pedig több alapszakmás kórház alakult 1952-ben. A belgyógyászat, a sebészet és a szülészeti osztály hamarosan egyesült és létrejött 1958-ban a volt Varga villában a Tüdőosztály is.

A város dinamikus ipari fejlődésének és az üvegiparának köszönhetően 1962-re az akkori egészségügyi miniszter letehette az új 400 ágyas kórház alapkövét. Az orosházi kórház az 1967. április 30-i átadása után 27 település 150 ezer lakosának nyújtott ellátási kötelezettséget. Elkészült a gyógyszertár, a kiszolgáló egységek, mosoda, konyha, műhelyek, amelyek a mai napig is üzemelnek.

A szakrendelő intézet 1984-ben épült fel. 2015-ben egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően új Központi Technológiai Tömbbel bővült a kórház, amely diagnosztikai egységek, sterilizáló mellett egy minden igényt kielégítő központi műtőblokkot is kapott.

A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet napjainkban meghatározó intézménye a városnak, dinamikusan fejlődő, alapszakmákat felölelő városi kórháznak felel meg. Jelenleg közel 800 fős dolgozói létszámmal, 317 aktív ágyon, 80 krónikus ágyon, 26 mozgásszervi rehabilitációs ágyon folyik a gyógyító munka, amelyet 13 férőhelyes nappali kórházi ellátás egészít ki. Az alapítása óta eltelt több mint 50 év alatt egy alapszakmás kórházból mára egy modern, európai színvonalú ellátó intézet született.

Dr. László Elek emlékezete

Orosháza Város 2007-ben alapította a Dr. László Elek-díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetést, ami évente két fő részére adományozható azon Orosházán működő orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak, akik kiemelkedő munkát végeztek. Nevét viseli a kórház melletti lakótelep, valamint a kórház aulájában van kiállítva bronz mellszobra, 2020-ban pedig dr. László Elek munkássága bekerült Orosháza települési értéktárába is.

Végül idézzük fel azoknak a kórházigazgatóknak a nevét, akik az elmúlt évtizedekben hozzájárultak kórházunk fejlődéséhez és tudásukkal, hitükkel, emberségükkel történelmet írtak e falak között:

  • Dr. Székely Andor
  • Dr. Kurai János
  • Dr. Zékány Gyula
  • Dr. Gazdag István
  • Dr. Antal Mihály
  • Dr. Hampel Ferenc
  • Dr. Gervain Mihály
  • Dr. Kalmár Mihály
  • Dr. Duray Gergő
széchenyi 2020 logo
Megszakítás